OdporúčameZaložiť web alebo e-shop

Výživové doplnky

 

 


 

 

PRÍBEHY ZO STOLA

Autor. Dan Krajčo

Kniha podľa skutočnosti. Skutočné príbehy skutočných klientov počas terapií, ktoré svojou autenticitou obohatia každého čitateľa. Nechajte sa nimi uniesť...

 


 

image

PRÍBEHY ZO STOLA

Autor. Dan Krajčo

To nevymyslíš! Kniha podľa skutočnosti. Skutočné príbehy klientov v ordinácii počas terapií, ktoré svojou autenticitou obohatia každého čitateľa. Úsmevné i poučné príbehy z reálneho života na odľahčenie dňa od každodenných starostí.

 

Nechajte sa nimi uniesť... 

 

Viac info www.masaze-sha.sk/dan-krajco


 

PRÍBEHY ZO STOLA

Autor. Dan Krajčo

Kniha podľa skutočnosti. Skutočné príbehy skutočných klientov počas terapií, ktoré svojou autenticitou obohatia každého čitateľa. Nechajte sa nimi uniesť...

 


 

image

PRÍBEHY ZO STOLA

Autor. Dan Krajčo

To nevymyslíš! Kniha podľa skutočnosti. Skutočné príbehy klientov v ordinácii počas terapií, ktoré svojou autenticitou obohatia každého čitateľa. Úsmevné i poučné príbehy z reálneho života na odľahčenie dňa od každodenných starostí.

 

Nechajte sa nimi uniesť... 

 

Viac info www.masaze-sha.sk/dan-krajco


 

 

image

 

 

 

Výživové doplnky

Zástupce odkazů pro listování

 

ACAI PRÁŠOK 

Acai prášok 100g

Açai (čítaj asají) je lahodné brazílske bobuľovité ovocie , chuťou a vôňou pripomína čokoládu a lesné plody. Açai je ozajstný dar matky prírody rastúci v amazonských dažďových pralesoch. Má bohatú špecifickú chuť a vysoké nutričné hodnoty, oslovuje športovcov a zdravo žijúcich ľudí na celom svete.

Açai obsahuje najviac antioxidantov zo všetkých známych druhov ovocia, množstvo glykoproteínov, bielkovín, vlákniny a esenciálnych omega-6 a omega-9 mastných kyselín. 

Açai je považované za jednu z najzdravších potravín na našej planéte. Açai bolo najskôr používané domorodými kmeňmi amazonskej džungle ako energetický povzbudzovač pri love a ako zdroj sexuálnej energie. Vysoko energetické ovocie navyše pomáha budovať silný imunitný systém, bojovať s infekciami, ochraňovať srdce, znižovať cholesterol, udržiavať dobrú náladu a dostatok energie. 

Odporúčané dávkovanie

Možnosť použiť i k jedlu, napríklad do jogurtov, do zálievok do šalátov, do ovsenej kaše atd. 

: 3g (1 čajovú lyžičku) 1x denne rozmiešať v pohári ovocnej šťavy, mlieka, smoothie alebo v jogurte. 

Krajina pôvodu: Brazília
 
- výborný zdroj energie pri psychickej a fyzickej záťaži
- podporuje imunitný systém
- pomáha pri liečbe nádorových ochorená a pri ich predchádzaní
- napomáha dobrému tráveniu
- podporuje kardiovaskulárny systém
- detoxikuje organizmus
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi

Prášok açaico je vyrobený špeciálnou metódou sušenia mrazom, ktorá zaručuje maximálnu čerstvosť ovocia açai. Vďaka tejto metóde sú zachované všetky zdraviu prospešné látky nachádzajúce sa v Açai. 
Plné prírodných antioxidantov a omega mastných kyselín je toto ovocie výborným spoločníkom nielen doma ale aj na cestách. Organický açaico prášok je ideálny na prípravu kokteilov, smoothie, k mixovaniu s džúsom, mliekom alebo dokonca aj s vodou. 
Možnosť použiť i k jedlu, napríklad do jogurtov, do zálievok do šalátov, do ovsenej kaše atd. 
Športovcom skráti dobu regenerácie – výborná kombinácia so sacharidovými nápoji. Všetkým bez rozdielu prináša dennú dávku antioxidantov. 
Náš organický prášok açaico je koncentrovaný 8:1 pre maximálny efekt a neobsahuje ŽIADNE pridané látky a konzervanty.

 

 

 

Huba Cordyceps sinensis

 

Huba Cordyceps sinensis

Cordyceps je tradičným liekom Čínskej národnej fytoterapeutickej farmaceutiky starej 1200 rokov. Má neobyčajnú podobu svojej existencie, vďaka ktorej v sebe nesie informáciu o obrovskej schopnosti prežitia. V mnohých literárnych prameňoch sa poukazuje na to, že "jednu časť svojho biologického cyklu Cordyceps prežíva v podobe rastliny, druhú ako hmyz". V podstate Cordyceps nemá žiadny vzťah k hmyzu a rastlinám.

Huba Cordyceps sinensis jednoznačne patrí do kráľovstva húb. Rozmnožuje sa nie pohlavnou cestou, prostredníctvom splynutia mužskej a ženskej bunky, ako je to napríklad u rastlín, ale sám v sebe nesie tieto obidva počiatky. Bude sa nachádzať tam, kde sú vhodné podmienky pre jeho rast a výživu. Sú to vysokohorské územia v Číne a v Tibete vo výške 3500m . V letnom období Cordyceps existuje v podobe huby, ktorá sa podobá na nízku bylinu tmavo hnedej farby. Veľmi ťažko sa dá zbadať na lúke pokrytej kvetmi a trávou. V období vytvárania spóry z dcérskej cysty huby - rastliny vystreľuje spóra, ktorá sa usádza na larvu motýľa „Lietajúca myš“ a začína na ňom parazitovať. Od tohto momentu sa začína druhý cyklus existencie Cordycepsu. Zasiahnutá larva sa zarýva do zeme. Mycélium huby začína prerastať do húsenice a vysávať z nej výživné látky, v dôsledku čoho podhubie celkom vyplní hmyz a tento zahynie. Spóra sa v larve začína podobať na baktériu, ktorá ničí a spotrebúva vnútorné orgány larvy, ponecháva na svoju ochranu jej rohovinový obal.



Použitie huby Cordyceps

  • Choroby dýchacích orgánov: bronchitída, pneumónia, bronchiálna astma, emfyzém pľúc, tuberkulóza ...
  • Srdcovo-cievne ochorenia, patrí sem i ischémická choroba srdca, stenokardia, ateroskleróza, infarkt myokardu
  • Choroby močopohlavných orgánov, teda cystitída, pyelonefritída, glomerulonefritída, enuréza, salpingooforitída, endometritída adenokritída, kolpitída a iné.
  • Odporúča sa pri slabosti: potenie, bolesti v oblasti drieku, polúciách (mimovoľný výron semena)
  • Ochorenie pečene, patrí sem i hepatitída a cirhóza pečene
  • Choroby krvi: trombocytopenická purpura (Verlhofova choroba), ktorej základnými symptómami sú mnohé krvné výrony pod kožu, krvácanie zo slizničných obalov a druhotná
  • anémia, ale tiež leukózy pri stabilizácii procesu a odvrátenie prechodu ochorenia do zhubného štádia
  • Autoimúnne ochorenia, patrí sem i reumatizmus
  • Hypoimúnne stavy, tzn. ochorenia dýchacích ciest, chrípka atď.
  • Zhubné novotvary rôznych orgánov, dokonca aj v neskorších štádiách ochorenia, keď bola uskutočnená chemoterapia a rádioterapia
  • Na dezintoxikáciu organizmu pri rozličných situáciách, teda aj pri akútnych a chronických otravách, masívnej medikamentálnej liečbe, pri pobyte v rádioaktívnej zóne atď.
  • Predčasné starnutie, vädnutie kože
  • Pri zvýšených fyzických záťažiach (zvýšená schopnosť odolávať únave) patria sem aj silové druhy športu
  • Pri akýchkoľvek stresových situáciách


Spektrum pôsobenia tohto divu prírody je neobyčajne široké:

  • Ako vysoko efektívny prostriedok pre imunologickú reguláciu môže nielen posilniť imunitu, ale aj v racionálnej miere znížiť nadbytok imúnneho stavu niektorých ľudí.
  • Je ideálnym prostriedkom pre ľudí fyzicky slabých so zníženou imunitou, pre tých, ktorí sa rýchlo unavia, obézne osoby a ľudí s rakovinovými ochoreniami.
  • Má účinky ako antibiotikum. Má baktériostatické účinky proti niekoľkým desiatkam patogénnych baktérií vrátane pneumokokov, streptokokov a zlatého stafylokoku.
  • Protizápalové účinky. Účinok Cordycepsu je vyšší ako u hydrokortizonu.
  • Rozširuje krvné cievy, zvyšuje krvné zásobovanie srdca a pľúc. Vďaka tomu, že v žiaducej miere zvyšuje prietok krvi v koronárnej artérii môže predísť vzniku trombu, reguluje v krvi počet trombocytov, podporuje rozpúšťanie trombov, reguluje rovnováhu kalcia a fosforu v krvi, v prijateľnom stupni rozširuje cievy.
  • Znižuje množstvo lipidov a cholesterolu v krvi, spôsobuje uspokojenie, zvyšuje schopnosť buniek sa okysličiť.
  • Má schopnosť regulovať energiu JIN a JANG a dosiahnuť ich rovnováhu v našom organizme.
  • Má veľkú adaptogénnu schopnosť.
  • Pomáha ničiť tuberkulózny bacil a iné pľúcne choroby.
  • Reguluje imunitu, zvyšuje schopnosť nášho organizmu postaviť sa na odpor rôznym ochoreniam.
  • Znižuje nadmerné zvýšenie imunity a odstraňuje jeho poruchy na genetickej úrovni pri autoimúnnych ochoreniach, takých, ako je sklerodermia, ružienka, reumatická artritída a reumatizmus, vďaka normalizácii činnosti orgánov zodpovedajúcich za imunitu má protizápalové účinky, čo sa týka sily pôsobenia, je porovnateľný s účinkami nesteroidných hormónov (napríklad s hydrokortizónom).
  • Zvyšuje schopnosť nášho organizmu prispôsobiť sa nedostatku kyslíka, toxickým látkam, veľkým fyzickým záťažiam, má antioxidačné účinky, aktívne odstraňuje z organizmu toxické látky, sem patria aj produkty metabolizmu liekov.
  • Má protirakovinové účinky, stimuluje aktivitu leukocytov a obnovuje v krvi ich hladinu, zmierňuje vedľajšie účinky rádio a chemoterapie.
  • Reguluje činnosť pečene, obličiek a pľúc zlepšuje látkovú výmenu v tkanivách všetkých orgánov.
  • Jedným z najviac užitočných vecí, ktoré Cordyceps ponúka, je prostý akt okysličenia. Huba rozšíri dýchacie cesty v pľúcach, čo privedie viac kyslíka do krvi. Týmto spôsobom dostane každá bunka v tele viac kyslíka, čo vedie k lepšej funkcii bunky a dosiahnutiu vyššej energetickej hladiny.
  • Má omladzujúce účinky.

Dôležité si je uvedomiť, že rozprávame o možnostiach, ktoré ponúka „Tradičná čínska medicína“, kde sa podpornou liečbou – pomocou výťažkou zo špecifických nutričných húb (Reishi, Cordyceps, Maitake a Shiitake) dajú dosiahnuť veľmi priaznivé výsledky pre organizmus s možnosťou si tak predĺžiť aktívny život. Prvé účinky na organizmus sa dostavia po uplynutí   2 až 4 mesiacoch, záleží od miery poškodenia organizmu.



O produkte

Čistý BIO produkt – biomasa v práškovej forme. Obsahuje celé spektrum metabolitov z podhubia mladej plodnice húb, vrátane beta - glukánov, polysacharidy, fytosteroly (vrátane ergosterolu – provitamín D2), enzýmov a iných prírodných látok bez vedľajších prísad. Neobsahuje chemické farbivá ani konzervačné látky.

Odporučené dávkovanie

1 až 2 zarovnané čajové lyžičky (1-2g), 2 x denne zmiešať s 200ml nápoja. ( V ťažších zdravotných stavoch odporúčame dávkovanie zvýšiť na 3 x denne po 1 až 2 kopovité čajové lyžičky).

Odporúčané užívanie

2 x denne pol hodinu pred jedlom po dobu neurčitú. Vzhľadom k dosiahnutiu maximálneho efektu (zisku z hubovej masy) odporúčame pridať do nápoja niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. Pri liečení ťažkých onemocnení je možné jednotlivé dávky niekoľkonásobne zvýšiť, ale len po konzultácii s lekárom.


Upozornenie: Výrobok nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. Ustanovená odporúčaná denná dávka sa nesmie presiahnuť! Výživové doplnky sa nesmú používať ako náhrada rozmanitej stravy. Výživové doplnky sa musia uskladňovať mimo dosahu malých detí.

 

 

 

Konopný proteín
 

Konopný proteín SUM 200g

Konopný proteín, resp. proteínový prášok je vlastne preosiata celozrnná konopná múka, ktorá vzniká pomletím konopného semienka bezprostredne po vylisovaní oleja. Preosievaním sa odstráni časť otrúb a získa sa tak prášok s vysokým obsahom veľmi kvalitnej bielkoviny – až do 50%.

Čo obsahuje konopný proteín?

Konopný proteín obsahuje až 50% dokonale využiteľnej / stráviteľnej komplexnej rastlinnej bielkoviny, plne porovnateľnej s najkvalitnejšími živočíšnymi zdrojmi. Konopný proteín má až neuveriteľnú 90% stráviteľnosť. Vďačí za to dokonale vyváženému pomeru všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, ktoré umožňujú plnohodnotné zabudovanie proteínov a pritom nezaťažuje obličky. Okrem toho je výnimočným zdrojom vitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9 – kyselinu listovú) a takisto stopových prvkov ako železo, horčík, mangán, zinok, fosfor a meď.

Pre koho je konopný proteín vhodný?

Pre všetkých, pretože bielkoviny sú nevyhnutné pre ľudský organizmus, ale hlavne pre športujúcich a aktívnych alebo fyzicky pracujúcich ľudí, pre všetkých, ktorý si chcú efektívne udržať alebo vybudovať svalovú hmotu, ktorí chcú vymeniť tuk za svaly alebo jednoducho zdravo žiť... Pre všetkých, ktorí hľadajú viac ako 100% alternatívu živočíšnych, mliečnych alebo sójových bielkovín. Mimoriadne vhodný aj pre rôzne typy diét na chudnutie alebo naberanie svalovej hmoty ako aj pre proteínovú fázu populárnej Dukanovej diéty.

Ako môžeme konzumovať konopný proteín?

Konopný proteín rozmiešame v šejkri s tekutinou ako napr. s ryžovým, ovseným mliekom alebo ovocnou či zeleninovou šťavou. Môžeme ho takisto zmixovať s ovocím alebo zeleninou, pridať do kaší, muesli, omáčok, pomazánok, do múky pri pečení až do 20% hmotnosti.

Ako dávkovať konopný proteín?

Dospelý človek by mal denne prijať cca 1g bielkovín na 1kg hmotnosti, jednorázovo však max. do 0,3g bielkoviny na 1kg hmotnosti. Veľkú časť proteínov nám pokryje naša strava. Pokiaľ využívame konopný proteín ako doplnenie kvalitných bielkovín, postačuje dospelému človeku denná dávka cca 2-4 zarovnané polievkové lyžice (20-40g) proteínového prášku do tekutiny (alebo aj do jogurtu, rozmixovať s ovocím atď.). Ak ho využívame pri tréningu alebo fyzickej práci, môžeme užívať 1-2 dávky denne, podľa náročnosti činnosti a hmotnosti jedinca je možné dávku rozdeliť pred a po tréningu, alebo užiť celú dávku (20-40g) pred aj po tréningu.

 

Priemerná nutričná hodnota v 100g

Energetická hodnota: 1650KJ / 400 Kcal

Bielkoviny.........................................49g

Karbohydráty......................................23g

 z toho: Sacharidy.................................4g

Vlákniny..............................................18g/72%*

Tuky....................................................11g

z toho: Nasýtené 1g, mono (Omega-9).1g

Polynenasýtené....................................9g

z toho: Omega-6................................6,5g

Omega-3............................................2,5g

 

Sodík 0g, Cholesterol 0g, Trans (TFA) 0g, Draslík 1,3g / 37%*, Železo 160%*, Fosfor 160%*, Magnézium  300%*, Zinok 130%*, Meď 110%, Vitamíny: B1 100%*, B3 70%*, B6 80%,  B9 100%*,

 

 

TOPINAMBUR – biokultúra 21. storočia

 

Topinambur (Helianthus tuberosus, sladký alebo židovský zemiak, jeruzalemský artičok) je jednoročná rastlina dorastajúca do výšky 1-5 m. Patrí do čeľade astrovitých, jej nadzemná časť je veľmi podobná slnečnici, na mohutnej, niekedy rozkonárenej stonke rozkvitajú na jeseň žlté kvety. Podzemná časť – hľuzy, sú podobné zemiakom, majú však odlišnú chuť. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde aj v súčasnosti v blízkosti Veľkých jazier divé odrody topinambura zaberajú veľké plochy. Prvé hromadné zoznámenie s touto kultúrou nastalo pri tragickej udalosti a je spojené s objavením a osídlením kanadského pobrežia. Počas veľkého sucha v roku 1612 nastal hlad a len hľuzy topinambura zachránili život novousadlíkov. Do Európy, Francúzska, priviezli rastlinu francúzski námorníci v roku 1605. Názov topinambur vznikol podľa indiánskeho kmeňa Tupinamba. Vďaka svojim chuťovým a liečivým účinkom sa táto rastlina rýchlo rozširovala po celej Európe.

Tri tisícročia pozná človek topinambur a oddávna ho lákala unikátna životná sila rastliny, umožňujúca jej prežiť v extrémnych podmienkach vonkajšieho prostredia a dávať oveľa väčšiu úrodu v porovnaní s inými rastlinami.

Súčasnosť objavuje vlastnosti tejto takmer zabudnutej rastliny, ktorá by mala byť súčasťou kuchyne, zaoberajúcej sa zdravou výživou.
Od iných druhov zeleniny sa topinambur odlišuje unikátnym sacharidovým systémom na podstate fruktózy a jej polymérov: fruktooligosacharidov a inulínu.

INULÍN

je jedinečný prírodný polysacharid, ktorý sa skladá z 95% fruktózy.

Okrem inulínu obsahuje topinambur aj ďalšie biologicky aktívne látky, minerálne látky – železo, kremík, zinok, horčík, draslík, fosfor a vápnik, vitamíny skupiny B a C, pektínové látky, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny.

Význam topinambura spočíva v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, metabolizmu, vysokého cholesterolu, aj pridetoxikácii organizmu.

Topinambur reguluje krvný tlak a tráviaci systém, chráni pečeň a obličky. Pomáha tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách.
Pôsobí antistresovo, dodáva organizmu energiu, detoxikuje ho a zvyšuje schopnosť koncentrácie. Odporúča sa tiež pre rekonvalescentov, v prevencii proti artritíde, reume, osteoporóze a proti iným mnohým chorobám.


 

Tipy na recepty z topinamburu

1780Yjh.jpg

 

Topinamburové hlízy obsahují inulin (prospěšný diabetikům) ale i vitamíny A, skupiny B a C. Topinambury jsou dietetická zelenina, vhodná i jako náhrada brambor pro diabetiky. Většina knih uvádí recepty na topinambury vařené, snad proto, že je srovnává s brambory, které se běžně syrové nejí. Řadě lidí však vařené topinambury příliš nechutnají a dávají přednost jejich konzumaci za syrova - výborné jsou pak např. na saláty a různé zeleninové doplňky. Pokud se přidržíte tepelné úpravy pamatujte, že kromě vaření je lze též např. dusit na másle s cibulí nebo opékat. Při přidávání do polévek je jde dávat do hrnce až těsně před koncem varu. Topinambury neškrabeme, ale umýváme je kartáčkem.

 

Topinambury se špatně uchovávají ve sklepě - už po krátké době ve sklepě měknou, hnijí a plesniví. Proto je nejlépe je zkonzumovat brzo.

 

 

  • Placky z topinamburů

1/2 kilogramu topinamburových hlíz, 2 vejce, 3 lžíce mouky, kousek cibule nebo pórku, sůl, pepř, olej nebo sádlo na smažení.

 

Očistěné topinambury nastrouháme, přidáme vejce, mouku nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek a dobře promícháme. Na rozehřátý tuk na pánvi roztíráme těsto a opečeme do růžova na obou stranách. Placky můžeme podávat polité zakysanou smetanou.

 

  • Topinamburový salát s jablky

Jablka, topinambury, cibule, jogurt (případně majonéza), oříšky.

 

Jablka a topinambury nakrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a nasekané oříšky a zalejeme jogurtem nebo majonézou.

 

  • Topinambury dušené s máslem

Pokrájené a osolené topinambury dusíme na másle, případně s přídavkem cibulky, před podáním můžeme ještě polít zpěněným máslem.

 

  • Salát z topinamburů

20 topinamburů, 1 malý celer, 60g čerstvého nebo sterilovaného hrášku, 1 mrkev, 1 lžíce oleje, 1 citrón

 

Očistěnou zeleninu jemně nastrouháme, smícháme s hráškem, olejem a citronovou šťávou a zamícháme. Podáváme s pečivem.

 

  • Mrkev a topinambury

8 mrkví, 4 topinambury, šťáva z citrónu, voda, med

 

Na jemném struhadle nastrouháme mrkev a topinambury, smícháme s citronovou šťávou a vodou a osladíme medem.

 

  • Topinambury v pivním těstíčku

Topinambury nakrájíme na 1 cm silné plátky, povaříme 10 minut ve vodě a obalujeme v pivním (nebo jiném) těstíčku, smažíme na oleji...

 

 

 

VČELÍ PEĽ

Včelí peľ

Peľ je najdokonalejšia potrava. Ide o peľ z kvetov, premenený včelami na potravu, ktorá má silne omladzujúce účinky. 
Odhaduje sa, že včelí peľ obsahuje cez päťtisíc enzýmov a koenzýmov. To je samozrejme mnohokrát viac, než akákoľvek iná potrava. Peľ chráni proti účinkom žiarenia vrátane röntgenového a rádioterapie užívanej pri liečbe rakoviny. Tiež dokáže spôsobiť viditeľné priaznivé zmeny v napätí a pigmentácii starnúcej pokožky. Včelí peľ obsahuje lecitín, ktorý chráni nervový systém pred starnutím. Lecitín vaše telo chráni pred účinkami mnohých rádioaktívnych látok, ako je stroncium-90, jód-131, krypton-85, ruthenium-106, zinok-65, baryum-140, draslík-137 a röntgenové lúče. 

Včelí peľ chráni pohlavné žľazy pred rádioaktívnym plutóniom a jódom. Do určitej miery tiež chráni pred škodlivinami zo znečisteného prostredia, ako je olovo, ortuť, hliník a dusičnany, dokonca i pred DDT, ktoré je bohužiaľ v našom ekosystéme stále prítomné. Peľ tiež obsahuje kyseliny nukleové, ktorých priaznivé účinky na spomaľovanie starnutia boli preukázané. Vypína pleť a vyhladzuje vrásky, prispieva k zvýšeniu energie, životného elánu a vitality, najmä ak sa užíva pravidelne aspoň tri mesiace. 

Pokusy na zvieratách preukázali, že peľ predlžuje dĺžku života. Skupina myší, geneticky vybavené tak, aby žili len desať týždňov, boli kŕmené len včelím peľom a destilovanou vodou a tieto myši sa potom dožili veku jeden a pol roka. To už je slušný výsledok, že? Potravu bohatú na nukleové kyseliny začal propagovať Dr. Benjamin Frank, ktorý s ňou mal úžasné úspechy, u starších ľudí zvýšila hladinu vitality na mladšiu úroveň. Peľ nám poskytuje všetky nukleové kyseliny v prírodnej forme, ktorá je pre nás najvhodnejšia. Dr. G. J. Binding tvrdí, že včelí peľ je najlepšia potrava a liek, aké kedy boli objavené. 

Podľa výskumov prevádzaných vo Francúzsku, Rusku a Taliansku je peľ najbohatším zdrojom proteínov v prírode. Obsahuje päťkrát až sedemkrát väčšie množstvo proteínu než syr, mäso, alebo vajcia. Je tiež cenným zdrojom vitamínu B12. Omladzuje celý systém žliaz a tým účinne pôsobí proti starnutiu. Najlepší peľ je nespracovaný. Aj ľuďom s ťažkou horúčkou a astmou prospieva užívanie peľu, ale zachádzajte s nim opatrne, ak trpíte alergiami. Začnite len s niekoľkými zrnkami a dávku postupne zvyšujte, pozorne sledujte reakcie a keď máte dôvod k znepokojeniu, vysaďte peľ a obráťte sa na lekára. 

Denná dávka, ktorá pôsobí proti starnutiu, je jedna až dve čajové lyžičky denne. 

 

UŽÍVANIE A DÁVKOVANIE

Peľ z kvetov môžu užívať všetci ľudia , nielen chorý. Tento produkt je značne koncentrovaný , a preto stačí užívať peľ niekoľko krát za rok , zvlášť na začiatku ročného obdobia. Užíva sa jedna čajová lyžička denne , najlepšie na lačno , zmiešať s medom a zapiť vodou. ne do poručuje sa užívanie na noc alebo neskoro večer užívaný peľ by mal byť čerstvý lebo po roku stráca svoje vlastnosti uskladňovať v chladničke pri teplote 9 C pri užívaní peľu je vhodné znížiť množstvo konzumovanej stravy , zvlášť bielkovín. existujú výskumy , ktoré dokazujú , že 20 g peľu zodpovedá 1 kg mäsa , peľ je ale omnoho cennejší bielkovinový produkt. Napríklad 40 g peľu obsahuje toľko denných dávok vitamínu R (rutin), že môže ochrániť niekoľko ľudí pred krvácaním do mozgu , sietnice oka a srdca.

Dávka pre dospelých:
Udržujúca: 10 g za deň , liečebná – 20 g za deň. Jedna vrchovatá čajová lyžička je približne 5 g.
Dávka pre deti: Od 3-5 rokov 6 g , od 6 – 12 rokov 8 g za deň. Po 12 roku dávka ako pre dospelých.
Dennú dávku je najlepšie užívať 15 min. pred jedlom ráno. Je možné aj počas jedla , ale nikdy nie večer alebo na noc. Doba užívania – jeden mesiac. Optimálne je užívanie niekoľko krát za rok , hlavne na začiatku ročného obdobia. Niekedy treba pokračovať aj dlhšiu dobu napr. aj celý rok pri zanedbanom ochorení prostaty. Aj v týchto prípadoch je nutné z času na čas urobiť si 5 dennú prestávku a pokračovať ďalej.